25 aprilie 2022 – Slujire arhierească la hramul bisericii Sf. M. Mc. Gheorghe din Hârlău

Hramuri Aprilie 25, 2022

Anul acesta, când se împlinesc 530 de ani de la sfințirea bisericii, la hramul bisericii Sf. M. Mc. Gheorghe din Hârlău, în data 25 aprilie, comunitatea eclezială din cetatea Bachloviei s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul. Întrucât ziua de 23 aprilie 2022, sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe, s-a întâmplat să cadă în Sâmbăta Mare din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos, slujba de cinstire s-a săvârșit luni, 25 aprilie.

În Lumina Sfintei Învieri a Mântuitorului Iisus Hristos, ziua de luni, 25 aprilie a.c., se adăugă evenimentelor care compun istoria însemnată a ctitoriei din Hârlău a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare: biserica Sf. M. Mc. Gheorghe, parte a Curților Domnești. 

Sfântul și Marele Voievod a re-ctitorit biserica (1492) pe locul a încă două biserici (secolul XIV - 1492), dovedite arheologic, așezate sub ocrotirea Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir; refolosind materiale de construcție din a doua biserică.   

Așezarea ctitoriei, la „28 octombrie 7000”(1492), sub protecția Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de Biruință, Ocrotitorul Țării Moldovei și al Mitropoliei, scoate în evidență: importanța Curților Domnești din Hârlău, «leagăn al Mușatinilor», pentru Sfântul Domn; o nouă ctitorie și un ctitor distinct; o rugă de mulțumire lui Dumnezeu în locul unde a poposit după „cumpăna” din viața sa de la Șcheia. N-au fost identificate documente care să lămurească schimbarea hramului celei de a doua biserici în anul 1492. Un răspuns se poate desluși în pictura murală interioară a bisericii - realizată între 1497-1499  după Lupta din Codrii Cosminului (26 octombrie 1497) - în icoana hramului, din naos, și dintr-o icoană în strană (copie după alta mai veche), din pronaos. Ambele reprezentări (icoane) ale hramului înfățișează doi sfinți militari ocrotitori: Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință și Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sfântul Voievod a mai re-ctitorit, sub patronajul Sf. M. Mc. Gheorghe: biserica Mănăstirii Voroneț (1488), incendiată de otomani în anul 1476, după Lupta de la Valea Albă / Războieni - , la rugămintea duhovnicului său, Sfântul Daniil Sihastrul (din neamul lui Bârlă din Hârlău - cf. Maria Magdalena Székely), viețuitor al mănăstirii;  și, posibil, biserica (Albă) din Baia. 

Anul acesta, când se împlinesc 530 de ani de la sfințirea bisericii, la hramul bisericii Sf. M. Mc. Gheorghe din Hârlău, în data 25 aprilie, comunitatea eclezială din cetatea Bachloviei s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul. Întrucât ziua de 23 aprilie 2022, sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe, s-a întâmplat să cadă în Sâmbăta Mare din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos, slujba de cinstire s-a săvârșit luni, 25 aprilie.

Începând cu ora 9:00, după întâmpinare, Preasfinția Sa, ajutat de Părinții Diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în biserică, în sobor cu: P. Cuv. Părinte Exarh, Arhim. Gavriil Alexa, de la Mănăstirea Sângeap-Basaraba, însoțit de P. Cuv. Iosif, Preot Protopop Victor Pîslariu, Preot Vasile-Lucian Goldan, Preot Justinian Tincu și preotul paroh. Slujba s-a desfășurat cu multă pace, bucurie, liniște și multe lumini purtate în mâini și-n suflete de către cei prezenți. Mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Cuvântul de învățătură, ancorat în actualitate, rostit de P.S. Părinte Nichifor în cadrul Sfintei Liturghii, a subliniat necesitatea mărturisirii credinței drept-slăvitoare, cu orice preț, făcând „să ardă în noi inima noastră”(Luca 24, 32).

La finalul slujbei, protopopul Protopopiatului Hârlău și preotul paroh au mulțumit Preasfinției Sale pentru bucuria oferită parohiei, în ziua a doua a Sfintei Învieri, la hramul bisericii Sf. M. Mc. Gheorghe. Parohul a adăugat că biserica se află în curs de re-înveșmântare, fiind realizate și avizate proiectele pentru întregul Ansamblu Curtea Domnească din Hârlău, inclusiv proiectul pentru veșmântul pictural al bisericii din 1497-1499; proiectul de restaurare al catapetesmei aflându-se în curs de desfășurare. 

Mulțumiri au fost transmise de  preotul paroh și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, pentru ajutorul și binecuvântările acordate parohiei din Cetatea Hârlăului.  

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a accentuat faptul că bucuria și lumina Sfintei Învieri constituie veșmântul celor prezenți; lucrările de restaurare fiind mult costisitoare. Însă cu toate greutățile cotidiene, suntem datori toți, autorități ale statului și Biserică, să purtăm de grijă de ctitoriile înaintașilor. Apoi, în cuvinte pline de lumină, a evocat și chipul Doamnei Preotese Anețica Tincu, la împlinirea a șase luni de la trecerea sa în veșnicie.  

Parohul a mulțumit și credincioșilor, pentru contribuția lor la frumoasa zi de hram.   

A urmat pomenirea ctitorilor și clericilor sfântului locaș, trecuți în veșnicie, fiind pomeniți după rânduiala din Săptămâna Luminată.  

Toți credincioșii participanți au primit și un pachet pascal. 

 

HRISTOS A ÎNVIAT!

 

Paroh, Pr. Dumitru Tincu