Doliu în Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” Hârlău: Trecerea în veșnicie a Preotesei ANEŢICA TINCU

Evenimente Octombrie 28, 2021

Ziua de 19 octombrie 2021 este una tristă pentru familia Preotului Dumitru Tincu și pentru Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Hârlău, județul Iași.

Preoteasa Anețica Tincu, soția parohului și angajată ca muzeograf la parohie, după o fulgerătoare și necruțătoare boală, cu trei săptămâni de suferință, a trecut, prin voia lui Dumnezeu, în veșnicie.

Mamă a patru copii și bunică a unei nepoate , preoteasa Anețica s-a alăturat Bisericii cerești la o lună după ce a împlinit vârsta de 53 de ani.

S-a născut în 20 septembrie 1968, din părinții Ștefan și Maria Stejar, în comuna Vânători-Pașcani, județul Iași, unde și-a petrecut copilăria alături de frații și surorile ei: Vasile, Ecaterina, Constantin și Lenuța.

A urmat, între anii 1973/1974-1983/1984, cursurile Școlii Generale, clasele I-X, din comuna Vânători-Pașcani, județul Iași. Apoi timp de câțiva ani, foarte tânără, a fost nevoită să muncească la o fabrică din orașul Tg. Frumos, județul Iași; în paralel, între anii 1989/1990-1990-1991, continuând cursurile Liceului Târgu Frumos, clasele XI-XII.

În 16 iulie 1990 s-a căsătorit cu teologul Tincu Dumitru din localitatea Sticlăria, comuna Scobinți, județul Iași. născând patru copii: Ana-Maria (28 mai 1991), Dumitru-Daniel (4 octombrie 1992), Teofil (18 iunie 1994) și Justinian (21 iunie 1996).

Între anii 1990-1994, aceasta și-a urmat soțul la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț; ambii soți fiind angajați ai seminarului, unde au depus multă jertfă; învredniciți fiind și de îndrumarea duhovnicească a Arhimandritului Cleopa Ilie de la Mănăstirea Sihăstria, la picioarele căruia au pregustat din bucuria Împărăției lui Dumnezeu.

Începând cu data de 1 septembrie 1994, soțul, Preotul Dumitru Tincu, a primit aprobarea Sfintei Mitropolii de transfer în calitatea de paroh al Parohiei „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Hârlău, la biserica ctitorită în anul 1492 de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare; care fusese închisă între anii 1960-1994.

Odată cu sosirea în Hârlău, preoteasa Anețica și-a desăvârșit, în anul școlar 1994/1995, cursurile liceale (clasa a XIII-a), unde a obținut și Diploma de bacalaureat (iunie 1997).

Condițiile începutului de activitate la Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Hârlău, alături de soț, cărora a trebuit să le facă față această familie au fost foarte grele. Mai întâi au locuit, cu chirie, într-o casă insalubră din apropierea bisericii și-n multe lipsuri. Familia a concesionat de la autoritatea locală un loc de casă, dar construirea sa va fi realizată mult mai târziu. Alături de soț, preoteasa Anețica nu și-a pierdut nădejdea, nici măcar atunci când s-au îmbolnăvit toți copiii și a trebuit să fie internată cu aceștia în spitalul din localitate. Aflând de condițiile grele de locuit și despre boala copiilor, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovine (azi, PF DANIEL, Patriarhul BOR) a aprobat mutarea familiei, temporar, într-un apartament de-al Protopopiatului Hârlău. Autoritățile orașului (primarul Costache Gheorghe și vice-primarul Moraru Gheorghe) s-au implicat și au ajutat familia preotului Dumitru Tincu; cu timpul fiind edificată și casa familiei, unde toți membrii s-au bucurat de căldura soției/a mamei.

În toate activitățile parohiale – cele de început fiind foarte grele, trebuind să fie reconstituite multe din bunurile mobile și imobile, care, inevitabil, au stârnit și multe dușmănii/animozități – preoteasa Anețica a fost pentru soț izvor de putere, nădejde, dragoste și liniște, prin multă rugăciune.

La începutul activității în parohie, aceasta a fost solicitată de conducătorul Școlii Gimnaziale „Petru Rareș” din Hârlău, director Siminiceanu Mihai, și a desfășurat și activitate didactică, câțiva ani, predând Religia.

Însă activitatea sa substanțială a desfășurat-o în parohie, între anii 1994-2021, în calitate de supraveghetor muzeu/muzeograf. Dornică de noi cunoștințe, aceasta a urmat, în anii 2011-2012, cursurile de perfecționare ale Patriarhiei Române, specialitatea Conservator bunuri culturale. S-a înscris și a urmat, între anii 2010-2013, cursurile Facultății de Istorie - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, promovate în iunie 2013; în paralel, obținând și certificatul Departamentului pentru pregătirea personalului didactic (iunie 2013). A susținut teza de licență în istorie: Biserica Sf. M. Mc. Gheorghe din Hârlău (coordonator: Decan, Prof. univ. dr. Petronel Zahariuc; catedra: Istorie medievală). Între anii 2014-2016, a urmat cursurile de Master în Patrimoniu și Turism cultural, cu teza de disertație: Costumul popular din satul Sticlăria, comuna Scobinți, jud. Iași – studiu de caz – (coordonator: Conf. univ. dr. Iuțiș Gheorghe; catedra: Etnografie românească).

În tot acest timp, preoteasa Anețica nu și-a uitat nici o clipă și de îndatoririle sale de mamă a celor patru copii, pe care i-a îngrijit, educat și iubit din tot sufletul, cum a știut ea mai bine, însuflețindu-se ea însăși prin reușitele lor. Dorea, totdeauna, ca aceștia să fie frumos îmbrăcați, cuminți și rugători; nu de puține ori plecând genunchii la rugăciune împreună.

Căminul familial a fost umplut de căldura inimii sale, de dragoste, pricepere, jertfă, înțelegere și răbdare. A fost o foarte bună gospodină, mereu binevoitoare către musafiri, invitați, ori credincioșii din parohie, pentru care s-a purtat ca o adevărată „mamă”. Permanent s-a interesat, prin soț și personal, de credincioșii din parohie, ajutând după putere, făcându-se părtașă la necazurile credincioșilor, întărindu-i și îndrumându-i. Cantina socială a parohiei a fost coordonată tot de ea, alături de soț. Obișnuia să ofere ajutoare enoriașilor și altora în lipsuri, fără a clama activitatea sa. A căutat permanent discreția.

Împreună cu soțul, au cununat pe mai mulți tineri și au botezat mulți prunci.

În actul de ctitorire, alături de soț, a ajutat enorm la lucrările de început ale Mănăstirii Sângeap-Basaraba, îngrijindu-se, permanent, de hrana muncitorilor, de organizarea hramurilor și alte nevoi.

În activitatea parohială a soțului, s-a situat, energică și hotărâtă, lângă acesta. Oricine i-a întâlnit pe cei doi, a cunoscut că erau nedespărțiți oriunde, ea fiind „umbra” soțului.

I-au plăcut și activitățile de secretariat ale parohiei, fiecare document fiind așezat, cu multă pricepere, la locul său.

În biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Hârlău, locul întâlnirii cu Dumnezeu, și-a plecat mereu genunchii și s-a rugat pentru familie și credincioși. Pe lângă activitatea de muzeograf s-a îngrijit, permanent, și de curățenia sfântului locaș, participând personal și organizând Comitetul parohial. Îi plăcea ordinea în biserică și iubea mult florile.

În ultimul timp, a ajutat și la activitatea de la pangar. Parohia rămânând fără cântăreț angajat, în timpul săptămânii aceasta și-a ajutat soțul, cântând la Sfânta Liturghie, Sf. Maslu și Aghiazma mică (vinerea).

Însă necruțătoarea boală venită asupra sa, la începutul lunii octombrie, i-a adus spitalizarea. Din patul de spital a cerut tuturor rugăciune, cu nădejdea că va „așeza la locul său” și pe fiul rămas în familie, Teofil. Mulțime de clerici, în frunte cu ÎPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul, și nenumărați credincioși din țară și din străinătate, s-au rugat lui Dumnezeu și au nădăjduit în vindecarea preotesei Anețica dar în final, infecția contactată i-a grăbit sfârșitul pământesc.

În data de 19.10.2021, ora 21,45, aceasta a trecut în veșnicie, lăsând nemângâiate și pline de durere inimile mamelor, soțului, ale copiilor, ale familiilor ginerelui, nurorilor, fraților și surorilor, cumnaților și cumnatelor, rudeniilor spirituale, credincioșilor și cunoscuților. Fiecare a trecut pe la căpătâiul ei, la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Hârlău, aprinzând o lumânare și depunând flori. Au fost prezenți, la priveghi, preoți în cadrul Protopopiatului Hârlău și colegi de-ai părintelui cu doamnele preotese, autorități locale, foști elevi, colegi de școală ai copiilor, credincioși din parohie, împrejurimi și străinătate, care au transmis condoleanțe familiei îndoliate.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, slujba înmormântării a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, de PS Nichifor Botoșăneanul, vineri, 22 octombrie, începând cu ora 13,00, înconjurat de un sobor de preoți, de membrii familiei îndoliate și de credincioși. Apoi convoiul funerar s-a îndreptat către Mănăstirea Sângeap-Basaraba, unde preoteasa Anețica Tincu a fost înhumată lângă biserica mare a mănăstirii.

Tuturor, pioasă recunoștință! Veșnica ei pomenire.

 

Citește alte articole despre: Doliu