Lucrări de restaurare, în anul 2016, la biserica ștefaniană „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Hârlău

Evenimente Februarie 27, 2016

           Cu voia Preasfintei Treimi și ocrotirea Sf. M. Mc. Gheorghe-Purtătorul de biruință, cu binecuvântarea, aprobarea și ajutorul substanțial al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte-București, al Primăriei orașului Hârlău, al SC Cotnari SA, reprezentată prin Domnul Director Constantin Deleanu și al Domnului Director Ioan Matei, enoriașul și consilierul acestei parohii, precum si donațiile credincioșilor, Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” Hârlău va începe în anul 2016 lucrări de restaurare a acoperișului bisericii ștefaniene, după ce au fost îndeplinite condițiile de autorizare.

           Ultima restaurare a acoperișului a avut loc între anii 1892-1907, iar modelul adoptat atunci a cauzat mari daune pereților exteriori. Apoi a fost îndepărtată sau acoperită cu zidărie  prima pictură exterioară din Moldova, de pe zidurile bisericii ștefaniene din Hârlău,  primind un „veșmânt” din piatră, care transmite răceală privitorilor. Lucrările fuseseră coordonate de arhitectul francez Lecomte de Nouy, iar execuția a fost încredințată inginerului C. Băicoianu. „Restauratoriii” au dărâmat și turnul-clopotniță al Curții domnești din Hârlău, care se afla la intrarea actuală în incintă. Doar răzmerița enoriașilor și atitudinea fermă a parohului, pr. Ioan Lucoviciu, au îndepărtat intențiile restauratorilor de a nu dărâma întreaga biserică și a o reconstitui după fotografie.

          Ansamblul istoric Curtea domneasca din Hârlău a cunoscut lucrări de restaurare, începute de Mitropolia Moldovei și Sucevei, între 1969-1974, apoi întrerupte de puternicii vremii, situație păstrată până în anii din urmă.  

           Actualul proiect de restaurare al acoperișului bisericii aparține SC Polarh (Arh. prof. dr. Virgil Polizu) - București, iar expertiza tehnică a fost efectuată de SC EXproCONS Gosav&Co Iași. Noutatea acoperișului autorizat, față de cel vechi, degradat, constă în mărirea volumetriei, care marchează compartimentele constitutive ale bisericii: pronaos, naos, abside și altar. Noua învelitoare va fi executată din tablă de cupru, dispusă cu falțuri orizontale și dese care trimit la vechea învelitoare a bisericii. Șarpanta va fi restaurată cu lemn de brad și de stejar (consoli și capete căpriori) Ștreașina acoperișului, față de cea actuală, va fi de 2 m, pentru a proteja contraforții și paramentul exterior, iar spre vest va avea o extindere. În acest fel s-a revenit la acoperișul ștefanian, descoperit în tablourile votive ale bisericilor ștefaniene.

          Ne rugăm lui Dumnezeu să nu-și întoarcă fața Sa de la noi și să ne trimită ajutorul Său!

                                                                                                                                                                         pr. dr. Dumitru Tincu